Jag måste få berätta...

Under hela mitt liv har jag haft torr hy som fått mig att klia mig till förbannelse och smörja med allt från billiga apelsin- och vaniljdoftande krämer till oparfymerade ekologiska dyra krämer. Men trots att jag smörjer "fattar" huden inte att den blivit insmord, utan kliar vidare.

Ibland skulle jag vilja vara en orm, som byter skinn och bara få slingra mig ut ur detta elände och hoppas på att det nya som växer fram är lite mer lätthanterligt.

Detta är alltså atopisk hy, eller åtminstone någon form av det. Ofta uppstår de värsta 'kliningarna' vid stress. Inte stress som 'fullspäckad vecka med spelning och läxor alla dagar'-"stress", utan 'Jag har så tung ryggsäck att jag skulle kunna kippa bakåt, och har tre minuter på mig tills bussen åker och är kissnödig men hinner inte gå och måste läsa på prov, och läsa på förhör och göra ditt och datt och det och det regnar på glasögonen och telefonen ringer'-STRESS

Atopisk hy kan vara tecken på att det är något annat invärtes fel också, och just i vår i samband med upptäckten av mitt damm- och veteallergi var det värre än någonsin.

Under min praovecka på Yle (då jag åt fisk varenda dag) var det ovanligt lugnt på 'kli-fronten', och jag förstod då inte alls varför. Men här om veckan läste jag att Omega3 (som ju all fisk innehåller) kan hjälpa mot atopisk hy, och då föll pusselbitarna på plats.; Jag hade ätit fisk varenda dag - fick alltså i mig Omega3 och klådan lugnade ner sig. Enkel matematik.

När jag var riktigt liten och hade en värre period konstaterade en läkare att jag nog var lite atopisk, även om jag själv inte har något minne från den gången. Orsaken till att jag inte diskuterat eller skrivit om detta med riktigt många är att kliandet alltid "varit en del av vardagen" och det bara varit ett faktum att "ja min hud kliar jämt och så är det med det". Men sådana här besvär som klåda och röda utslagsliknande saker, ska ju inte vara någonting att skämmas över. 

Sedan någon månad tillbaka smörjer jag min hud med kokosolja, och sätter ungefär en tsk i kaffet då och då, och denna har faktiskt hjälpt! Om någon med liknande problem läser detta, rekommenderar jag verkligen att testa oljan. Ekologsik Jungfrukokosolja heter den, och finns lite varstans.

Sara Storbäck
09.07.2015 kl. 10:52

Klarinettist, finlandssvensk, 

kreativ mångsysslare och matte till Sally.

Äter gärna vege och lyssnar mycket på Queen.

Är lite fjantig och ganska tantig.

maila: sastorback[at]gmail.com

 

 

musikbloggar.info

bloggtoppen.fi - finlandssvenska bloggar